Jom Klik

Saturday, December 22, 2012

Mari kenali Saffron @ Za'faran

Kredit to blog MORHA
https://lh5.googleusercontent.com/-J450L_sP5b4/UDuhTJLd97I/AAAAAAAAEN4/QXD_x7c2K-M/s2560/1346084861545.jpeg
Ni contoh packaging Saffron yang dijual. Seunit RM12

BUNGA SERIBU KHASIAT
TENTANG SAFFRON

 
Saffron berasal dari perkataan Arab bermaksud kuning ( yellow ), sejenis tumbuhan herba daripada kumpulan eloridaccesi adalah antara khazanah alam termahal di dunia. herba yang digelar 'Emas Padang Pasir' ( Gold of the Desert ) juga dikenali sebagai 'Spice King', 'Spice Queen', 'Vegatable Gold', dan 'Flower of Love'. Ianya memang terkenal dengan khasiat serta kuasa pengubatnya ( excellent stimulant ) sejak dari dulu lagi. Justeru itu disamping warnanya yang cukup menarik serta baunya yang harum maka ianya digunakan secara meluas dalam pemakanan, kecantikan dan perubatan.

Tumbuhan dengan nama saintifiknya 'Crocus Sativus Linneaus' telah dikenali ramai sejak ribuan tahun dahulu sebagai rempah ( spice ) yang paling benilai dan berharga. Ianya telah digunakan di seluruh dunia terutamanya di Timur Tengah, India dan negara-negara Eropah. Lebih dari 60 negara di dunia mengenali saffron dengan sebutannya yang berlainan seperti Parsi : 'Za'afaran', Jepun : 'Safuran', Hindi : 'Kesar', China : 'Fan Hong Hua', Tamil : 'Kungumappu' dan Bahasa Melayu 'Koma-Koma'.

Tiada tarikh yang tepat bilakah bermulanya penanaman saffron, tetapi ianya dipercayai telah mula ditanam sejak zaman pra-sejarah Greek ( Prehistoric Greek ). Kini saffron banyak ditanam di Barat Mediterranian ( Sepanyol ) sehingga ke Asia ( India dan China ). Ianya juga telah mulai ditanam di Australia, AS dan Amerika Selatan ( Mexico dan Argentina ). Hari ini negara pengeluar-pengeluar utama saffron adalah Iran, Greece, Sepanyol, India, Morocco, Turki dan Itali. Lebih dari 85 peratus ( kira-kira 400 tan metrik ) pengeluaran saffron dunia datangnya dari negara-negara tersebut. Manakala pengimport saffron terbesar dunia adalah negara Jerman, Itali, Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jepun dan Korea Selatan.

Dianggarkan lebih dari 1400 spesis bunga saffron di seluruh dunia. India ( Jammu dan Kashmir ) adalah negara yang menghasilkan kualiti saffron terbaik di dunia ( sejarah menyatakan di wilayah ini bermulanya era penanaman saffron ). Sekuntum bunga saffron mengeluarkan 3 stigma berwarna merah dan dipetik pada musim luruh. Penuaian dilakukan sebelum terbitnya matahari bagi memastikan kesegarannya. Proses pengutipan, pengasingan, pengeringan, penyimpanan serta pembungkusan semuanya menggunakan tangan. Untuk mendapatkan sekilogram saffron kering lebih dari 150 ribu kuntum bunga diperlukan.

Sebagai tanaman terapi, saffron kaya dengan karbohidrat, minerals, mucilage serta vitamin B1 dan B2 ( riboflavin dan tiamin ), disamping banyak lagi bahan lain yang berkhasiat farmaseutikal yang cukup tinggi. Struktur asas saintifik saffron, crocin menghasilkan warna, picrocrocin menghasilkan citarasa dan safranal menghasilkan aroma.

Antara keistimewaannya, saffron boleh membantu proses penghadaman, menguatkan ingatan, agen anti barah, merawat amenia ( kekurangan zat besi ), mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid ), merawat penyakit saraf, keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi, merawat penyakit saluran kencing ( renal colic ), kesuburan ( fertility ), menambah selera makan untuk kanak-kanak ( increase appetite ) dan ia turut digunakan sebagai perangsang tebaga batin dan penenang ( sedative ).

Saffron adalah antara rempah yang unik kerana citarasa, aroma dan kandungan warnanya boleh larut di dalam air. Selain digunakan di dalam perubatan Yunani dan Ayurveda di India untuk merawat pelbagai penyakit seperti arthritis, sehinggalah kepada mati pucuk dan ketidaksuburan, masyarakat India terutamanya wanita menggunakan saffron selepas tempoh bersalin bagi tujuan menguatkan rahim dan melancarkan perjalanan darah. Golongan bangsawan di zaman dahulu menggunakan larutan saffron sebagai topeng muka untuk menghilangkan ruam dan jerawat. Wanita zaman sekarang menggunakan saffron sebagai bedak asas. Ia bukan sahaja membuatkan kulit bertambah lembut malah semakin licin dan cerah.

Dengan kandungan saffron yang mempunyai kuasa penenang semulajadi, maka di Timur tengah saffron telah dijadikan sebagai minyak wangi yang dipanggil Zaafran Attar. Ianya juga turut digunakan sebagai pewangi di dalam jenama minyak wangi ( perfume ) antarabangsa yang lain. Pada masa ini saffron turut dijadikan bahan asas dalam pembuatan bahan dalam pembuatan bahan penjagaan tubuh seperti sabun, losyen dan sebagainya.

Saffron juga sering dijadikan ramuan penting dalam masakan. Di dalam hidangan Timur Tengah, Eropah, India dan Malaysia, saffron banyak digunakan di dalam nasi, teh, kopi, dan makanan pencuci mulut ( desert ). Didalam industri tenusu saffron juga memberikan warna yang cantik kepada mentega dan keju serta digunakan didalam pembuatan aiskrim, jem dan extract saffron. Selain menaikkan aroma, ia juga memberikan kebaikan dari segi kesihatan.

Bagi mereka yang ingin mengamalkan saffron didalam pemakanan seharian, seeloknyaa diminum pada waktu pagi dan malam. Masukkan tiga helai / urat saffron ke dalam secawan atau segelas air panas dan nikmati kesegaran serta aromanya. Amalkan setiap hari sebagai minuman rutin. Dengan pengambilan tetap minuman ini pada setiap hari dalam jangka masa tertentu akan membolehkan tubuh untuk membina daya ketahan terhadap pelbagai penyakit. InsyaAllah.

Selamat mencuba.

Saffron yang saya guna dan jual adalah dari saffron Iran gred A1

Nota:
Berminat untuk dapatkan Saffron ini sila hubungi saya untuk keterangan lanjut.


Biasanya safron yang dijual di kedai-kedai di Malaysia adalah safron daripada India atau China yang berharga sekitar RM8-RM25 per gram manakala safron kami berharga RM45 per gram.

Monday, December 17, 2012

1st check up at Hospital Serdang

Pada pagi Isnin yang lalu bersamaan dengan 10 December 2012, dapat panggilan dari Klinik Jameaton. Pembantu klinik memberitahu bahawa hasil pemeriksaan darah Jumaat lepas didapati kandungan hb darah aku terlalu rendah cuma 6.9 sahaja.

Doktor minta aku datang ke klinik semula dalam minggu ini untuk sesi kaunseling...tujuan ambik darah ari tu untuk check samada ada kencing manis atau tidak...so tak de la kencing manis aku ni tapi hb rendah sgt la plak...

Aku decided untuk ke klinik pada pagi Khamis (13 Dec 12) tetapi pada ptg 12 Dec aku dapat panggilan telefon dari Cik Abang beritahu Bapa Saudaranya meninggal petang tu dalam kul 5 lebih.. So kami decided balik ke kampung malam itu kerana suami rapat dengan arwah dan keluarga sejak kecil lagi..

Sudahnya aku pergi ke klinik Jameaton pada pagi 14 Dec 12. Kul 08:10am aku dh sampai di klinik tersebut tetapi diberitahu doktor akan datang pada pukul 9 pagi...

Doktor tanya previous kandungan pun memang ada masalah macam ni ye? Ha ah aku mengiyakan..Doktor tanya hendak bersalin di mana? Aku beritahu hendak bersalin di hospital Serdang. Doktor advised pergi jumpa pakar tengok dia bagi rawatan macamana nanti boleh sambung check up kat klinik macam biasa kalau tak de masalah yang serius...

Doktor Jameaton bagi MC hari ini dan suruh aku terus dapatkan tarikh appointment dengan doktor pakar kat Hospital Serdang hari ni jugak..
 
Fuuuh..ingatkan dapat MC dari Klinik Jameaton dpt la rehat sket...rupanya kena pergi Hospital Serdang utk buat appointment ngan Dr pakar. Sekali misi kat klinik OnG kata terus pergi ke Dewan bersalin..jumpa dr ambik darah atau masuk darah..ikut apa kata doktor kat sana..Ok...la..

Aku beritahu suami kena pergi ke dewan bersalin untuk ambik darah atau masuk darah..tengok la apa kata doktor kat sana...Kul 11:08am isi borang pendaftaran..pas tu masuk kat dalam PAC tu..kena buat checkup macam orang pregnant  biasa buat..ambik tekanan darah, urin test..test jantung baby..scan baby bagai..jumpa pakar...dia tanya aku makan ubat apa..aku bgtau Obimin je yg warna pink tu..tapi ingat nak tukar kepada Iberet Folat 500.. doktor tu cakap ha..bagus..lepas ni ambik Iberet Folat tu...nanti kita ambik darah dah tunggu keputusan kalau bacaan 5 kena masukkan darah, kalau atas 5 tidak perlu sebab kandungan masih awal lagi...

Selesai ambik darah kul 12:25pm. Doktor kata kena tunggu result darah dalam sejam..klu hb 5 kena masuk darah terus..kalau atas 5 boleh balik..tunggu dekat 5 jam kot..kul 5 baru boleh balik...hu..hu..boring giler..aku tanya nurse kat situ boleh tak saya nak keluar makan jap (dlam pukul 3 dah masa tu..) dia kata suruh suami je belikan makanan..adoi la...aku bukan sakit nak bersalin ...misi woi..

So aku dah boleh balik...nurse tu pesan sebab dah pukul 5 tk sempat nak set appointment. Dia suruh aku cal hospital Isnin depan utk appointment lagi 3 minggu.

Tel Encik suami mntk ambik..kul 6 pm baru sampai - jem orang balik kerja...letihnya bila sampai rumah...



Sunday, December 16, 2012

Gentle Hypnobirthing - Bersalin secara Semulajadi

Teruja betul baca kisah wanita-wanita SUPER MOM yang berani melahirkan anak tanpa bantuan bidan atau misi/doktor di abad ini...apa-apa pon tahniah kepada mereka semua..

Boleh baca kisah-kisah mereka di sini....Natural Birth without Drug

Kalau la suami aku seorang yang berani mau jugak aku bersalin secara 'Gentle Hypnobirthing' ni without any drugs...di rumah sendiri...tapi bila aku tanya abang boleh tak nanti kita bersalin kat umah je, abang yang sambut baby...eiii tak nak katanya...awak tu bukan jenis yang mudah nak bersalin...

La..bukan keempat2 anak sebelum ni semua abang tengok bagaimana saya melahirkan? Pasal tengok la abang tak berani...semuanya jenuh teran baru nak keluar...he..he...ntah la..tak berpeluang la aku nak bersalin secara natural kat rumah ni...hu..hu..hu..

Walaupun kelahiran anak yang keempat aku tidak rasa sakit seperti sebelumnya (3 kelahiran sebelum ini) tetapi kelahiran Danial amat mencemaskan sebab sewaktu doktor hendak pecahkan air ketuban - dia terkejut kerana kepala baby tidak berada di bawah sebaliknya telah 'oblige' - melintang kedudukannya sedangkan waktu itu bukaan sudah 5cm.

Pemeriksaaan jantung baby juga menunjukkan jantung baby telah mulai lemah dgn paras bacaan cuma 90 shj. Doktor hampir2 hendak melalukan c-sect tetapi keajaiban berlaku kadar denyutan jantung baby kembali normal..dan doktor ambil keputusan utk pecahkan air ketuban sambil nurse menekan bahagian kepala baby agar terus turun ke bawah. 

Waktu itu bukaan sudah 6cm..doktor pesan kalau ada rase nak teran, jgn tahan2..dan akhirnya doktor srh teran walaupun bukaan blom 10cm lagi untuk mengelakkan kepala baby naik semula..Alhamdulillah Danial selamat juga dilahirkan dalam situasi yang begitu mencemaskan - saat keluarnya baby - tali pusat terbelit dilehernya..nasib dr pakar yang menyambutnya..terima kasih Dr Khamsiah (Hospital Pakar An Nur Khasanah).

Berbalik kepada tajuk di atas...

"Bersalin adalah satu proses semula jadi yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada setiap wanita yang mengandung. 

"Tidak ada mana-mana wanita mengandung yang akan kekal mengandung selama hayat mereka, cukup tempoh anak akan keluar melalui saluran peranakan ibu sebagai satu tindak balas semula jadi sistem tubuh mereka," ujar Nadine Ghows, pengasas The Gentle Birthing Group (GBG), sebuah kumpulan sokongan untuk ibu-ibu yang memilih untuk bersalin secara normal.

Kini menurut Nadine, di negara-negara Eropah bersalin normal di rumah menjadi pilihan kebanyakan ibu-ibu di sana.

Malah kebanyakan daripada mereka juga berminat memilih kaedah bersalin normal di dalam air untuk menambah pengalaman melahirkan anak.
"Ada di kalangan wanita yang mula mempersoalkan tentang penggunaan ubat-ubatan ketika proses bersalin.

"Kelahiran normal bukan sahaja memberikan satu kelahiran yang tanpa sebarang intervensi malah ia memberi si ibu membuat keputusan sendiri untuk melalui proses bersalin yang mereka mahu.

"Kita perlu didik minda kaum ibu bahawa setiap penggunaan ubat-ubat kimia memberi kesan kepada bayi yang dilahirkan. 

"Sebagai contoh, seorang ibu yang mengambil gas etonox untuk mengurangkan rasa sakit ketika bersalin mungkin tidak mengetahui gas tersebut boleh sampai kepada bayi mereka dan sedikit sebanyak memberi kesan pada bayi. Antaranya bayi mungkin akan lambat bertindak balas terhadap penyusuan dan beberapa masalah lain lagi yang masih dalam kajian. 

"Jika kandungan tidak mempunyai apa-apa komplikasi, pilihan terbaik ialah bersalin secara normal tanpa sebarang intervensi," jelasnya yang ditemui di kediaman ibunya yang terletak di Subang, Selangor, baru-baru ini.

Monday, December 10, 2012

Checkup bulanan ke 5 - Sudah 25 minggu

Rutin bulanan diteruskan pada 7 Disember 2012 pada pagi Jumaat yang lepas. Malam Khamis tu aku kena puasa...tapi kul 10:30pm kawan datang hantar durian crepe yang aku order..alamak..nak makan ke tak ni?

Akhirnya aku makan juga sebantal durian tu kongsi bersama anakku Fatin...emmmm sedapnya..selebihnya kusuruh Fatin simpan di dalam peti sejuk..

Last aku minum air pukul 11:30mlm..pas tu puasa la sampai esok paginya...

Pagi Jumaat tu aku ke klinik Jameaton untuk check up bulanan. Bila tiba giliran...doktor ambil darah dulu selepas ambil darah, di hdapanku ada 2 gelas air..doktor suruh minum sampai habis..rupanya itu la air gula yang hendak buat ujian paras gula dalam darah selepas dua jam nanti..nasib baik air gula tu ada perisa oren..sedap juga la..tak de la aku rase nak termuntah..lepas habis segelas tu aku minum pula air masak  segelas sebagai bilasan kata doktor tu...

Berat aku naik sekilo dari sebelumnya.Baby pon dah 800gram..sekarang dia duduk melintang, kepalanya di  sebelah kiri perut aku...tapi doktor kata masih terlalu awal tak pe..biar dia bebas nak dok macam mana pun...
video
Aku balik rumah dan rehat sekejap..kul 11:25am aku ke klinik semula untuk ambik darah kali kedua..setelah selesai, doktor kata kalau ada masalah pihak klinik akan menghubungi aku semula..Jika tiada panggilan dari klinik maknanya - aku tiada masalah la...so aku pun terus ke opis di Putrajaya tetapi sempat juga aku singgah di MyMydin untuk beli roti dan air - lapar siut...tapi sebenarnya keluar je dari klinik tu aku dah tibai 2 bantal durian crepe..amboi...nikmatnya...sedapnya....wallah..ye la semalam makan sket je kongsi ngan Fatin plak...

Kudoakan semoga semua dipermudahkan Allah..Jangan la ada masalah kandungan kali ini..Semoga baby sihat dan selamat dilahirkan secara normal...insyaAllah di Hospital Serdang seperti yang dirancang...Aaamin...

Saturday, December 8, 2012

Checkup bulanan ke 4 - 21 minggu dah

Pemeriksaan bulanan masih di klinik Jameaton, Bandar Pinggiran Putra. Aku pergi pada 06 November yang lalu..Keluar rumah kul 08:15 sampai klinik belom 8:30am lagi. doktor pon belum sampai...Aku orang kedua.

Alhamdulillah checkup kali ni cepat jer, 09:15am dah habis. Sepatutnya nak ambik darah dan buat pemeriksaan kencing manis tapi sebab aku tak berpuasa maka tidak boleh dibuat pemeriksaan itu.

So, untuk next check up, doktor nasihatkan berpuasa dari malam pukul 12 malam sebelum checkup esoknya dah tak boleh minum air dan makan...


video
Kali ini aku berjaya download video baby dalam perut ini. Terima kasih doktor bagi download masuk dalam pendrive tanpa dikenakan bayaran..It is free...

InsyaAllah baby GIRL kali ini...Berat badan aku maintain jer tak naik tak turun sama seperti bulan lepas...71.5kg...tapi berat baby naik...it is ok..kata doktor..

Thursday, December 6, 2012

Masam Manis Kehidupan..Alahai...

Hari ni pagi-pagi lagi darah aku dah menyirap dengan seorang customer ni...dah la aku sorang2 kat opis..

Aku kongsikan sedikit perbualan dengan customer aku ni..Dari Shah Alam rupanya.


Pn NXX: Boleh cakap dengan Pn Junxxxxx…

Aku: Pn Jun tak de..dia cuti 2 bulan…

Pn Nxx: Oh..dia cuti bersalin ye…siapa yg replace dia ye?

Aku: Ni siapa ye?

Aku: Nama siapa? Pn ke Cik…

Pn Nxx: Eh awak ni saya Tanya siapa yg replace Pn Jun..kan biasa kalu staf cuti mesti ada staff lain yg ganti dia kan..so sy nk berckp dgn staf yg ganti Pn Jun..awak ni staff jugak kan takkan tak tahu procedure..

Aku: (dlm hati: eh..eh..Minah ni meroyan apa..) ye Puan…ada apa-apa masalah, cuba beritahu..saya dengan Jun tu sama.kami sama-sama kerja..saya bukan replace dia…yang replace dia tk dtg ari ni.

Pn Nxx: I rase you  ni kena ambik kursus Bahasa Inggeris la..Kan tadi I tanya siapa yg incharge.

Aku: ok..ok..tadi Pn tanya siapa yang replace..

Pn Nxx: Replace dengan incharge tu sama la…you jangan main-main dengan I, nanti I datang pejabat u..

Aku: (dlm hati ..ada aku kisah)..

Ya Allah sakitnya hati dan perasaan bercakap dengan customer yang berlagak Datin @ Diva ni ..macam dia bagus sangat..komplen kerja orang macam2..dah setahun setengah kot aku dok kat ICU JPM ni – tak pernah dapat customer yang perasan bagus macam dia ni..

Dia buat bisness Roti Impit je pon – kecil-kecilan baru mula..dah keret bagai nak rak…tanya apa yang BLESS ni boleh bagi kat dia..eiii..betul la dia yg tak faham…BLESS ni – bukan Agensi yang bagi bantuan kewangan ke bantuan promosi ke…BLESS is stand for Business Licensing Electronic Support System.

Maaf la ye Cik Kiah ye…pergi baca dulu kat portal BLESS tu www.bless.gov.my

Selepas Minah ni ada dua orang lagi customer yang call seorang tu pegawai dari Klinikal Research Malaysia – Pn Wakiah – yang berminat untuk memanggil pihak BLESS mengadakan sesi Training untuk permohonan lesen-lesen di bawah PKD - District Health Office atau Pusat Kesihatan Daerah. Aku bertanya pada pegawai ni…adakah cara aku layan pertanyaan dan soalan dari beliau kedengaran kasar di corong telefon ini? Beliau bagitau ok..tak kasar pon..

Ada sorang lagi customer En Syed (dia ni dah kerap kali telefon dari mcammn nak create id dlm BLESS application sampai ari ni..dia cal nak tanya macamana nak update profile company di module Update Profile)…selepas guide beliau bagaimana cara nak add company dlm list organization…aku bertanya..En Syed – adakah layanan/bahasa/intonasi saya pada Encik Syed kedengaran agak kasar? Cepat-cepat dia jawab:: eh tak de lah..ok…teratur dan jelas..senang untuk difahami..ha…aku tak kata la aku bagus sangat..tapi customer yg memula tadi memang...la....apa jenis manusia ..aku pon tak tahu..

Melampau betul…nak disekolahkan aku…dia yang call orang pagi-pagi buta, marah-marah, cakap ngalahkan ckgu disiplin...dikatanya kita pulak yang sergah dia...

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nak Order / Beli barang? Sila isi borang dulu ye..

Name:
Phone No / Tel:
Email Address:
Sila jelaskan nama barang dan kuantiti
Alamat
Total kena bayar

Put a website form like this on your site.

Followers