Jom Klik

Monday, August 22, 2011

ANCHOR UHT Whipping Cream - Halal ke tidak?

Sebenarnya aku dah beli whipping cream ni kat Yummie Bakeries. hajat di hati nak buat Mango Cheese Cake. Alih-alih anak sulungku baca label produk ada E471..dan berbagai E lagi la..Tanda halal memang ada tapi bukan Malaysia punya, New Zealand punya logo.

Tanya kawan2 tak de yang memberi jawapan/kepastian. masa beli tu aku confident sangat benda ni halal...entah la..(dalam hati dah terbayang...nak kena buang ke tong sampah jugak whipping cream ni..dah la beli mahal..hu.hu.hu..).

Pagi Ahad yang lepas, dengar tanyalah Ustaz di TV9 berceramah isu Halal Haram Makanan. Alhamdulillah dapat petunjuk, ada yg bertanya tentang keju dan produk tenusu keluaran luar negara, adakah ianya halal? 

Ustaz dari Jakim memberitahu, JAKIM mengiktiraf badan2 Agama luar negara yg mengeluarkan sijil halal bagi produk2 keluaran mereka. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari laman sesawang www.halal.gov.my untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan.... 

Malah JAKIM telah menjalinkan kerjasama erat dengan pihak KASTAM yang tidak akan melepaskan produk yg diragui status halalnya DARI LUAR NEGARA KE PASARAN MALAYSIA.

Selain aku dah confirm status Halal produk ini melalui laman web www.halal.gov.my....aku juga terjumpa juga isu 'whipping cream' ni kat satu blog Pandan Pusat Bekalan Bakeri..

Biasa kita dengar orang cakap beli barang-barang nak buat roti/kek/biskut kat BWY, Bagus, Yummie Pastry, Mak Cik dsbnya.

Pandan Bakeri ni satu lagi kedai Orang Melayu Bumiputera Islam yang senantiasa mementingkan status produk halal setiap yang dijual kepada pengguna. Selepas Vanilla Pastry (kedai Melayu kat B.Baru Bangi) ada lagi pilihan kedua yang saya dapat tahu..Di Pandan Bakeri ni boleh order dan barang dihantar melalui pos laju atau mengikut keselesaan pelanggan..

Aku nak kongsi artikel ni....ambil dari blog Pandan Bakeri

GENERIC HALAL LOGO USED IN ANCHOR WHIPPING CREAM 250ML : THE CLARIFICATION

Below are the clarification from Fonterra about the generic halal logo used in their 250ml Anchor Whipping cream. Few online and walk in enquiries on the difference of the Halal logo

 Anchor UHT Whipping Cream 1Liter (Halal Logo)
Anchor UHT Whipping Cream  250ml (Halal Logo)

**************************************************************************************************************
As'salam Cik Mazliana,

Reference is made to your query on the above

Firstly thank you so much for supporting our products.

For your information, ANCHOR is a product that is well distributed throughout the world (including Middle East & ASEAN countries) and there are different importing requirements from different countries. For example, Indonesia only recognised their own Halal body. In view of this, we had to take the decision to use the generic logo for the 250ml whipping cream as we are sharing the same packaging with Indonesia.

However, please be rest assured that all our products and brands including the 250ml Anchor UHT Whipping Cream are Halal certified by New Zealand Islamic Meat Management (NZIMM) and it is a Halal Body that is endorsed by JAKIM.

At Fonterra, we take Halal matters very seriously and we have our own Internal Halal Committee with a Standard Halal Policy to ensure that the Company and its employees adheres and comply to the Halal regulations set forth by JAKIM.

Should you have further enquiries, please do not hesitate to contact the undersigned  *****.

Thanks and wassalam
Manisya Ismail

Institution Relations, Manager
--MENCARI YANG HALAL ITU WAJIB--



2 comments:

AdiaLuze said...

Salam kak ..

Hmm .. Biasanya kalau Halal luar negara ni, dia strict skit .. Yg kandungan E tu kena tgk jugak la samada dia berasakan tumbuhan atau binatang kan ..

Tp, kalau agak2 ragu2, baik takyah guna la kak .. lagi selamat .. huhuu

P/S : Nak share crita pasal ibu tu amikla ... Sy lg suka ^^

Hawa said...

Dah tahu dah...selepas dengar ceramah Ustaz tu terus cari kat tenet...www.halal.gov.my...alhamdulillah produk yg akak beli ni halal. kalau tak masuk tong sampah la jawabnya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nak Order / Beli barang? Sila isi borang dulu ye..

Name:
Phone No / Tel:
Email Address:
Sila jelaskan nama barang dan kuantiti
Alamat
Total kena bayar

Put a website form like this on your site.

Followers