Jom Klik

Wednesday, July 20, 2011

Blueberry Cheese Cake



Resepi asal dari Hana memories. (Strawberry Cheese Cake).
Akak tukar kepada blueberry.

Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - Akak guna biskut merie je.
125 gm mentega tanpa garam - akak pakai buttercup je.
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - tk guna  tak de..mahal ni woo.
250 gm krim keju - (Philadelphia cheese cream)
140 gm gula kastor -
1 sudu besar jus lemon - guna jus buah oren sunkist - tak sukat pun.

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - Halal gel gelatin
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (kita pon guna air panas kacau.).

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah. - skip - cari buah strawberry tak jumpa. ganti ngan blueberry jem je..

Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - Kita campur semua msk dlm periuk api slow..

Cara-cara:
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar yogurt (1 cup Nestle punya yg harga Rm1.65 satu, beli dua tapi anak dah sebat 1 cup) sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar yogurt tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Ratakan dan letakkan buah strawberry (tak letak - tak de). Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (akak letak dari malam Rabu sampai malam sabtu baru keluar dr peti dan alihkan dlm kotak untuk decorate). 
  8. Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung. Masak atas api yg kecil. Apabila telah mendidih, tutup api. -Tuangkan jus stoberi hingga habis. Simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

Rupanya bila dikeluarkan dari acuan dan dimasukkan dalam kotak.
Sebab tak de spring form, akak pakai apa yg ade jer..tu yg tak same keliling..
Mari kita menghias kek......
Umur : 8 tahun tak muat dah nak tulis...
Sudah siap...aih...gambar ape la keliling tu yek..
 
Masukkan balik dlm kotak, simpan untuk Jamuan esok yey!!!..

2 comments:

AdiaLuze said...

Sedapnya,sedapnyeeeeeeeeeeeeee .... Nak rasa :)

Hawa said...

Sedappppp..meh la datang umah..Nanti kita buat utk Cik Aida special ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nak Order / Beli barang? Sila isi borang dulu ye..

Name:
Phone No / Tel:
Email Address:
Sila jelaskan nama barang dan kuantiti
Alamat
Total kena bayar

Put a website form like this on your site.

Followers