Jom Klik

Monday, February 13, 2012

Kek Karamel @ Caramel Cake

Alhamdulillah akhirnya aku berpuashati juga dengan karamel kek yang aku buat sendiri...Ini adalah kali ke 5 kot..aku membuatnya...ada sekali tu tk jd keknya bantat mungkin terlalu lama semasa gaul nak sebatikan warna..maklum la nk buat kek ala-ala pelangi...



Terima kasih Kak Ina, atas tunjuk ajar walau hanya melalui skype..Aku dah lama teringin nak merasa kek karamel hasil tangan Kak Ina. Alhamdulillah hasil pertemuan kami sempena Kick Off Meeting company kat Tropicana Golf n Country Resort pada 13 Januari yang lalu..dapat juga aku merasa kesedapan kek karamel ini...tak puas makan..sedap betul...selama ini buat ikut resepi yg biasa tu..tapi kek karamel Kak Ina tebal karamelnya..lebih kurang tebal macam kat sebelah....emmm sedapnya..cuba la....

Untuk karamel setebal ini memerlukan 7 biji kuning telur...syoknya..siapa nak cepat gemuk boleh la selalu makan..he..he..he...






RESEPI KEK KARAMEL INI.


A : Karamel

2 sudu besar gula
Masukkan gula dalam Loyang (8 x 3 @ 9 inci) – panaskan di atas dapur sehingga
Gula cair dan keperangan. Guna api sederhana. Letak ketepi.

B : Puding

3 biji kuning telur + 2 biji telur – untuk resepi sy ini – saya guna 7 biji kuning telur.
1 cawan susu pekat manis ( Saji ).
1 cawan susu cair – juga cap Saji.
1 sudu the esen vanilla.

Cara2nya:
Campurkan kesemuanya kacau perlahan-lahan. Kemudian guna penapis the, masukkan ke dalam adunan caramel tadi.

C : Adunan Kek

 3 biji kuning telur
¼ cawan gula halus (7 sudu besar)
1 ¼ cawan tepung – saya guna 120gm tepung kek.
135ml air
3 sudu besar minyak masak.

Cara2nya:
Campurkan kesemua bahan – gaul sebati (saya guna mixer juga)
Selepas itu masukkan tepung – gaul sebati.

D : Meringue

6 biji putih telur
1/3 cawan gula (8 sudu besar)
Cream of tartar (sy tk ltk pon).

Cara2nya:

Pukul putih telur sampai kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit sampai habis. Pukul telur sampai kental @ bertanduk.

Akhir sekali masukkan meringue ke dalam adunan kek – gaul secara kaup balik kemudian boleh dibahagi adunan kepada 2 @ 3 bahagian dengan warna yang berlainan.

Panaskan oven pada suhu 170C selama 10-15mnt. Ambil 3 sudu adunan masukkan ke dalama Loyang di atas pudding caramel tadi secara berselang seli sehingga habis kesemua adunan.

Masukkan Loyang ke dalam Loyang lain yang lebih besar yang dimasukkan air mendidih. Letak dii rak paling bawah sekali dan hanya guna api bawah sahaja. Turunkan suhu kepada 160C dan bakar selama satu jam.

Sumber Resepi dari blog Kak Ina.

4 comments:

tatsuo kagura said...

blh try msk nie...haha...kalau blh...sy nk shared resepi msk ngn awk blh...awk blh g kt blog sy... jomasak.blogspot.com

tatsuo kagura said...

blh try resepi nie...hehe...errr...kalau blh sy nk shared resepi ngn awk blh...nie blog sy... jomasak.blogspot.com
name sy todin

tatsuo kagura said...

sdp nye.... nk shared resepi ngn awk blh...lau blh...add me at fb... Todin piece

Anonymous said...

a

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nak Order / Beli barang? Sila isi borang dulu ye..

Name:
Phone No / Tel:
Email Address:
Sila jelaskan nama barang dan kuantiti
Alamat
Total kena bayar

Put a website form like this on your site.

Followers