Alhamdulillah...1st trial untuk membuat Caramel Chocolate Cheese Cake menjadi gak...dlm BM - Kek Karamel Keju Coklat..kut... biasa buat Kek Karamel biasa je..
Slice kek..kurang menarik..corak tk jelas... |
(A) Bahan (Gula Karamel) :
**2 sudu besar gula pasir
Cara-Cara:-
Taburkan pada loyang yg diltkkn di atas api sederhana..biar gula cair dan keperangan. Terus tutup api dan ratakan gula di dlm loyang. Letak ketepi.
Taburkan pada loyang yg diltkkn di atas api sederhana..biar gula cair dan keperangan. Terus tutup api dan ratakan gula di dlm loyang. Letak ketepi.
(B) Bahan
Puding Karamel :-
3 biji kuning telor + 2 biji telur (aku guna 3biji kuning telur + sebiji telur)
3 biji kuning telor + 2 biji telur (aku guna 3biji kuning telur + sebiji telur)
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
1.Kacau sebati semua bahan (kacau perlahan je)
2.Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
3.Ketepikan.
(C) Bahan Kek Coklat Keju:-
3 scoop 'ChocoLatte' - keluaran ERaEdar Sdn Bhd
135ml air + 3 scoop susu bio lac (EraEdar sdn Bhd).
7 susu besar gula
50ml minyak masak
2 keping keju Cheesedale..(kalau nak lg sedap..boleh tambah lagi)
120gm tepung kek
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji kuning telur - kacau dgn garfu/.
Cara-Cara:-
1.Campurkan dalam
periuk 'ChocoLatte, air susu, gula dan minyak masak. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan
larut. Sejukkan sebentar.
2.Masukkan kuning telor yang
telah dikacau tadi ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
3. Kelap dariemudian masukkan
tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
(D) Meringue:-
5 biji putih telur
70gm gula halus
1 sd teh cream of tartar.
Cara-Cara:-
1. Pukul putih telur pada kelajuan tinggi 2 minit, kemudian masukkan gula halus sedikit demi sedikit sambil terus pukul telur. Tambah cream of tartar..pukul sampai berkilat dan bertanduk.
2. Campurkan adunan meringue ini dengan adunan kek coklat td, gaul secara kaup balik guna spatula atau senduk..boleh bahagi 2 bahagian, letakkan perisa coklat dan pewarna coklat dgn warna lebih gelap dan boleh mula melapis di atas loyang berisi puding karamel td..
4.Tuang ke atas adunan
puding karamel tadi perlahan-lahan.
5.Bakar pada suhu 160
C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya.
Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam
pinggan sesuai.
Tadaaa...Selamat mencuba...dan Selamat maju Jaya..
1 comment:
Sedapnyeeee ... Nak wat sendiri .. malasss ... hehehee .. Lama tak rasa kek akak buat ... Akaaaaaaakkkk .. meh la balik HQ ... huhuhu
Post a Comment