Resepi asal dari Hana memories. (Strawberry Cheese Cake).
Akak tukar kepada blueberry.
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - Akak guna biskut merie je.
125 gm mentega tanpa garam - akak pakai buttercup je.
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - tk guna tak de..mahal ni woo.
250 gm krim keju - (Philadelphia cheese cream)
140 gm gula kastor -
1 sudu besar jus lemon - guna jus buah oren sunkist - tak sukat pun.
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - Halal gel gelatin
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (kita pon guna air panas kacau.).
Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah. - skip - cari buah strawberry tak jumpa. ganti ngan blueberry jem je..
Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - Kita campur semua msk dlm periuk api slow..
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - Akak guna biskut merie je.
125 gm mentega tanpa garam - akak pakai buttercup je.
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - tk guna tak de..mahal ni woo.
250 gm krim keju - (Philadelphia cheese cream)
140 gm gula kastor -
1 sudu besar jus lemon - guna jus buah oren sunkist - tak sukat pun.
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - Halal gel gelatin
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (kita pon guna air panas kacau.).
Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah. - skip - cari buah strawberry tak jumpa. ganti ngan blueberry jem je..
Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - Kita campur semua msk dlm periuk api slow..
Cara-cara:
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul
krim putaryogurt (1 cup Nestle punya yg harga Rm1.65 satu, beli dua tapi anak dah sebat 1 cup) sehingga pekat dan gebu.Ketepikan. - Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi
krim putaryogurt tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk. - Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Ratakan dan letakkan buah strawberry (tak letak - tak de). Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (akak letak dari malam Rabu sampai malam sabtu baru keluar dr peti dan alihkan dlm kotak untuk decorate).
- Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung. Masak atas api yg kecil. Apabila telah mendidih, tutup api. -Tuangkan jus stoberi hingga habis. Simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.
Rupanya bila dikeluarkan dari acuan dan dimasukkan dalam kotak. |
Sebab tak de spring form, akak pakai apa yg ade jer..tu yg tak same keliling.. |
Mari kita menghias kek...... |
Umur : 8 tahun tak muat dah nak tulis... |
Sudah siap...aih...gambar ape la keliling tu yek.. |
Masukkan balik dlm kotak, simpan untuk Jamuan esok yey!!!.. |
2 comments:
Sedapnya,sedapnyeeeeeeeeeeeeee .... Nak rasa :)
Sedappppp..meh la datang umah..Nanti kita buat utk Cik Aida special ye..
Post a Comment