Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Entry kali ni baru la betul.. Kek Mentega Keju Berkrim (ops bukan mentega, aku sebenarnya guna shortening) saje nak try... Resepi asalnya Kek Mentega Cream Cheese...Terima kasih dulu buat blogger Yati kerana sudi berkongsi resepi...
Entry kali ni baru la betul.. Kek Mentega Keju Berkrim (ops bukan mentega, aku sebenarnya guna shortening) saje nak try... Resepi asalnya Kek Mentega Cream Cheese...Terima kasih dulu buat blogger Yati kerana sudi berkongsi resepi...
Sudah lama teringin tapi malam semalam baru disempatkan jugak membuatnya...Dalam sakit kepala, sakit gigi yg masih terasa....Kak Ina jangan jeles ya... tak dapat rase..ala tak sedap mana pon sebab ikut orang yg buat kot.... orang yg buat kurang sihat..keknya pon ikut kurang sihat...hu..hu..
Kek Shortening Cream Cheese
|
- 200 gm butter
- 200 gm cream cheese
- 220 gm gula kastor
- 250 gm tepung kek
- 4 biji telur
- 100ml jus tropicana orane twister
- Pukul shortening, cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu persatu hingga adunan ringan, masukkan tepung kemudian kaub balik tepung ke dalam adunan, selang selikan ngan jus oren hingga rata dan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter.
- Tutup adunan untuk mengelakkan permukaan kek hangus.
- Bakar adunan di dalam oven pada suhu 180c hingga masak dan permukaan kek keperangan (kira-kira 50-60 minit) mengikut jenis oven masing-masing.
1 comment:
Mana gambonye kak? Takkan tunjuk resepi jeee :)
Post a Comment